Hem
Logo of business

Copyright © All rights reserved

Logo of business
Nyheter

Klimatneutral bodetablering på GoCo

Klimatneutral bodetablering på GoCo

2024-01-30

2022 implementerades fjärrvärme på GoCo Health Innovation City, och nu tas nästa steg mot framtidens hållbara byggarbetsplatser. Genom att kombinera fjärrvärme och solpaneler uppnås klimatneutrala byggbodar.

2022 startades ett pilotprojekt med fjärrvärme till etableringar på GoCo Health Innovation City med framgångsrika resultat. Nu tas nästa steg mot klimatneutrala byggarbetsplatser för att accelerera utvecklingen.

Med drivkraften att minska klimatavtrycket har solpaneler installerats på byggbodar. Fyra solpaneler har monterats i varje ram, och med två ramar per tak. Totalt är det åtta solpanelsenheter per bodtak som genererar ca 3000 kWh per år. Med en livslängd på 25 år möjliggör detta en total produktion på cirka 75 000 kWh per byggbodstak.

Ramarna kring panelerna är tillverkade av obehandlat trä, och är återvinningsbara. De är konstruerade för stapling, för att på så sätt minimera antalet transporter vid behov.

Detta är ett innovativt och genomtänkt samarbete mellan BRA Bygg (Billström Riemer Andersson Bygg AB), Wangeskog, Brion Solenergi och Mölndal Energi, där de tillsammans har hittat lösningar som kommer att gagna framtida miljömedvetna byggarbetsplatser.

– GoCo gav oss en utmaning, att bli klimatsmarta och minska energiuttaget på området, och vi antog utmaningen. Att tillsammans med partners utmana gamla normer och få frihet att skapa morgondagens hållbara, fungerande lösningar för byggbranschen är en drivkraft, säger Kjell Bye, KMA-chef på BRA AB.

Genom att värma upp bodarna med fjärrvärme, kombinerat med solpanelerna, uppnås klimatneutrala byggbodar. Beräkningar visar även på ekonomisk hållbarhet då ström som inte förbrukas av byggprojekten säljs till nätägaren.

– Ett mycket roligt och givande samarbete. Vi på Wangeskog jobbar med ett flertal utvecklingsprojekt för att skapa fler klimatsmarta lösningar för bygg- och anläggningsprojekt, säger Magnus Jakobsson, El- och klimatansvarig på Wangeskog.

– Mölndal Energi ser mycket positivt på detta strålande initiativ att göra byggnationen mer hållbar, säger Richard Lundström, Key Account Manager på Mölndal Energi.

– I detta utvecklande samarbete har vi framgångsrikt implementerat solpaneler på byggbodar. Det är en del i att skapa klimatneutrala byggarbetsplatser och visar att hållbarhet kan integreras i varje byggprojekt, säger Olle Blandin, VD på Brion Solenergi.

För mer information, kontakta:

Kjell Bye
KMA-chef, BRA AB
031 – 75 78 710
kjell.bye@bragroup.se

Intresserad? Kontakta oss